skip to Main Content
+90 (212) 571 42 02 | +90 (543) 571 42 02 [email protected]
Dermatoloji Uzmanlığı Nedir, Neleri Kapsar?

Dermatoloji Uzmanlığı Nedir, Neleri Kapsar?

Dermatoloji Uzmanı olabilmek için, öncelikle tıp fakültesini bitirdikten sonra branş belirlemeye yönelik yapılan TUS isimli sınavı kazanmak gerekir. TUS’ta başarılı olmak demek, ilgili branşla ilgili uzmanlık eğitime hak kazanıldığı anlamına gelir. Bu uzmanlık eğitiminin süresi de yaklaşık 4-5 yıldır. Bu uzun ve zorlu eğitimi de tamamlayan hekim sözel bir uzmanlık sınavına daha girip, bu sınavı da başarıyla geçtiğinde Dermatoloji Uzmanı unvanını elde eder. Bu noktaya ulaşmak yaklaşık 10-12 yıllık bir tıbbi eğitim gerektirir. Halk arasında “Cildiye”, resmi olarak “Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığı” olarak da isimlendirilebilmektedir.

Dermatoloji uzmanlığı dahilinde olan konular:

  1. Deri (cilt) hastalıkları: Sedef hastalığı, vitiligo, ekzema, siğiller, benler, ürtiker, alerjik deri hastalıkları, mikrobik deri hastalıkları, akne (sivilce) ve izleri, cilt lekeleri, mantar hastalıkları, sistemik hastalıkların ve ilaçların deri bulguları …
  2. Saç hastalıkları: Saç dökülmeleri, saç derisi hastalıkları, saçta kıl kalitesi ve renk değişiklikleri, diğer hastalıkların veya ilaçların saç bulguları …
  3. Tırnak hastalıkları: Mantar hastalıkları, sedef hastalığı, tırnak batması, diğer hastalıklara ve ilaçlara ait tırnak bulguları …
  4. Ağız içi, genital bölge gibi mukoza hastalıkları: Oral aftlar, uçuk, ağız içi ve genital bölge ülserleri, mantar hastalıkları, dil hastalıkları, diş eti hastalıkları, diğer hastalıklara ve ilaçlara bağlı mukoza bulguları…
  5. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Genital siğiller (HPV), uçuk, frengi, mollluskum kontagiozum, gonore (bel soğukluğu)…
  6. Cerrahi dışı kozmetik/estetik uygulamalar: Botoks, dolgu (göz altı ışık dolgusu, dudak, burun, çene, yüz, ..), PRP, mezoterapi, madikal cilt bakımı, iple yüz gençleştirme, peeling (kimyasal, enzim, karbon), dermapen, dermaroller, altın iğne radyofrekans, lazer uygulamaları, saç ekimi

Yani deri, saç, tırnak, ağız içi ve genital bölgenizde herhangi bir sorun varsa öncelikle bir dermatoloji uzmanına başvurmalısınız. Cildinizde döküntü olduğunda “acaba içerden mi geliyor” diye iç hastalıkları uzmanına, kafa derinizde bir problem olduğunda beyin cerrahına, dilinizde problem olduğunda KBB uzmanına, göz kapaklarınızda kızarıklık olduğunda göz doktoruna veya cinsel organınızda bir hastalık belirtisi olduğunda üroloji uzmanına değil, dermatoloji uzmanına muayene olmalısınız. Eğer farklı bir branşla iş birliği yapılması gerekirse dermatoloji uzmanınız sizi zaten gerekli uzmana yönlendirecektir. Ayrıca saçınız dökülüyorsa kuaföre gidip şampuan önerisi almak veya bir döküntünüz olduğunda eczaneye gidip bir krem almak değil, işin uzmanı olan hekimden yani dermatologdan yardım almalısınız.

Cilt yenileyici, gençleştirici ve yaşlanmayı geciktirici kozmetik uygulamalar için de aynı durum geçerli. Her geçen gün gençleşmek veya güzelleşmek uğruna ehliyetsiz kimselere başvuran ve bunlar tarafından yapılan işlemler yüzünden hayatı kararan insanlarla ilgili haberler duyuyoruz veya bu vakalarla bire bir karşılaşıyoruz.

Halkımızın bir kısmı bazı meslekleri ve bazı tıbbi branşları birbirine karıştırmaktadır. Plastik /Estetik Cerrahi, Dermatoloji, Medikal Estetik ve Güzellik Uzmanlığı konusunda bir kafa karışıklığı mevcut. Dermatoloji ve Plastik/Estetik Cerrahi farklı tıbbi uzmanlık alanlarıdır. Medikal Estetik Doktorluğu (Sertifikalı Hekim) için tıp fakültesi sonrası birkaç haftalık eğitim ile elde edilen sertifika yeterlidir. Güzellik Uzmanlığı için ise tıbbi eğitim gerekli olmadığı gibi, lise, ortaokul dahil herhangi bir mezuniyet şartı aranmamaktadır. Yalnızca sertifikasyonla elde edilen bir unvandır ve sertifika için yaklaşık 6 aylık bir kurs süreci yeterli görülmektedir.

Deriniz de, güzelliğiniz de, siz de önemlisiniz. Ülkemizde eğitimli, son derece yetenekli ve başarılı çok sayıda dermatoloji uzamanı bulunmaktadır. Yalnızca ucuz diye veya yalnızca ünlü diye kendinizi yetkin olmayan ve tıbbi eğitimi olmayan kişilere teslim etmeyin. Lütfen siz de kendinize değer verin ve kendinizi işin uzmanlarına emanet edin.

Back To Top